Note vedr. Koncerten: Fransk orgelmusik
Koncertens tre komponister repræsenterer den fantastiske franske symfoniske orgeltradition, som indledtes i midten af 1800-tallet, og som i højeste grad er levende i vore dage. Denne storartede tradition udspringer fra en eneste person, nemlig skaberen af det franske symfoniske orgel, orgelbyggeren Aristide Cavaillé-Coll (1811-1899).
Fra 1830'rne og frem til 1900 byggede Cavaillé-Coll omkring 600 orgler af høj kvalitet både håndværksmæssigt og kunstnerisk. Disse instrumenter blev og er stadig en uudtømmelig inspirationskilde for franske organister og komponister. Stort set alle betydelige kirker i Paris har et: Madeleine, Notre Dame og Saint Sulpice, hvor Widor ”regerede”.
Det eneste Cavaillé-Coll orgel i Danmark befinder sig ikke langt herfra i Jesuskirken i Valby. Det er relativt lille (20 stemmer) men et autentisk klingende vidnesbyrd om denne store orgelbygmester. Enghave Kirkes orgel har 25 stemmer fordelt på 3 manualer og pedal.
Cavaillé-Coll tog udgangspunkt i det klassiske franske barokorgel, men udvidede grundtoneklangen. Flertallet af aliquoter og mixturstemmer måtte vige til fordel for mere orkestralt inspirerede stemmer, f.eks. overblæsende fløjter og trompetstemmer med dobbelt pibelængde, kraftige strygestemmer og forskellige orkesterimiterende tungestemmer.
Intonationen udførtes sådan, at stemmerne voksede i tonestyrke op mod diskanten, noget som var fordelagtigt i mere homofont præget musik. Stemmerne i et af manualerne placeredes i en svellekasse med tykke vægge, hvilket gav en imponerende crescendo- og diminuendoeffekt.
For at få en letspillelig traktur, selv med alle manualer koblede, tog Cavaillé-Coll den nyopfundne såkaldte Barkermaskine i brug, en pneumatisk maskine, som, kombineret med den mekaniske traktur, ophævede den enormt hårde modstand, som de store ventiler og det høje lufttryk var skyld i.
Léon Boëllmann (1862-97) blev født en måned senere end Debussy men døde meget før. Hans uden tvivl mest berømte værk er Suite Gothique, som straks blev meget populært. Det spilles ofte i en orkesterversion. Menuet og ”Bøn til Vor Moder” blev fx transkriberet for cello og klaver. I sit korte liv (35 år) udgav Boëllmann 68 værker i alle genrer ofte i en stil inspireret af César Franck.
César Franck blev født i Liége i Belgien d. 10. dec. 1822 og døde i Paris d. 8. nov. 1890. Vigtige værker er Symfoni for orkester i d-mol (1888) og violinsonaten (1886), som M. Proust indgående beskriver i ”På sporet af den tabte tid”. Orgelværkerne Trois Chorals og Grand Pièce Symphonique introducerede den symfoniske genre, som Charles-Marie Widor (1844-1937) videreførte i den flersatsede orgelsymfoni.
10 orgelsymfonier blev det til. Den første samling, opus 13, der består af fire symfonier, har mere karakter af en række suiter med løst sammenføjede satser (stykker), som formodentlig blev komponeret i løbet af en lang årrække. De blev senere bearbejdet og føjet sammen til symfonier. Den musikalske stil er tidstypisk fransk og salonagtig. Opus 42 (også fire) viser en helt anden helhed og modenhed i tonesproget, noget som udvikles hen mod den syvende og ottende symfoni, hvor formatet næsten sprænger de rimelige grænser i kraft af den orkestrale faktur og den lange spilletid.
Widor blev født i Lyon og kom gennem Cavaillé-Colls formidling til at studere orgelspil fra 1858 hos Lemmens i Bruxelles. Her fik han en intensiv og meget grundig, fremfor alt teknisk skoling, som udgik fra Bachs orgelværker. Han var aldrig elev ved konservatoriet i Paris. Det var Cavaillé-Coll, som efter Widors tilbagekomst fra Bruxelles introducerede ham i Paris og sørgede for, at han tidligt blev en af de organister, som blandt andet kom til at medvirke ved orgelindvielser rundt om i Paris.
Widor gjorde en lysende karriere ikke bare som organist og kirkemusiker, men lige så meget gennem sine indsatser som komponist af musik i de fleste genrer (ikke mindst for scenen), som dirigent og som en vigtig kulturpersonlighed – hans deltagelse i det højeste sociale lags selskabsliv ikke at forglemme! I 1870 blev han organist ved St. Sulpice kirken i Paris, byens næststørste kirke. Her havde Cavaillé-Coll 1862 fuldført det orgel, som skulle blive hans største med 100 stemmer, fordelt på fem manualer og pedal. Det var et storartet instrument, som skulle komme til at give Widor afgørende impulser og inspiration til et rigt skaberværk. På orgelloftet i St. Sulpice var Widor kongen – noget, som kraftigt understreges af de statelige fotografier, som stadig findes af ham ved orglets fantastiske spillebord.
Organistembedet ved St. Sulpice varetog han indtil 1934, hvor han ikke længere orkede at gå op ad de 67 trappetrin til orglet. Da havde han gjort tjeneste ved kirken i 64 år! Kun to år tidligere, 1932, lavede han en berømt grammofonindspilning, som bl.a. omfattede hans velkendte Toccata fra den femte orgelsymfoni. Man må heller ikke glemme hans store interesse for Bachs orgelmusik, en interesse, som uddybedes under indflydelse af hans elev og gode ven Albert Schweitzer. De to lavede bl.a. en fælles udgave af samtlige Bachs orgelværker, et arbejde, som dog af forskellige årsager aldrig blev afsluttet. Widor har også skrevet forordet til Schweitzers epokegørende Bach-biografi fra 1906.
Af Peter Jørgensen med bidrag fra Hans Fagius og Hans Jørgen Østergaard